top of page

Професията ПРЕВОДАЧ: нерегламентирана либерална професия

Updated: Jan 27, 2022


За да разберете защо професията на преводач не е регулирана професия, е необходимо да се вземат предвид следните няколко определения:


  • Либерална професия

Съгласно член 29 от закон № 2012-387, всички лица, които редовно предоставят, при пълна независимост, услуги от интелектуален, технически характер или грижи, благодарение на съответните професионални умения, като спазват етичните правила, упражняват свободна професия.

Ако се позовем на данъчната администрация, свободните професии са професии, в които притежателите трябва да практикуват изкуство, наука и да осигуряват интелектуална работа.

  • Регулирана либерална професия

Под регулирана либерална професия се разбира дейност, рамкирана от закона и чието заглавие се ползва със защита. Има цял списък със защитени заглавия, но само хора, които отговарят на законовите изисквания, могат да ги използват.

Освен това регулираните свободни професии трябва също да се подчиняват на специфични етични правила. Органи като съюзи или камари гарантират спазването на тези правила и са в състояние да прилагат санкции.

  • Нерегламентирана либерална професия

Това се отнася до всички професии, чиято практика няма отношение към търговията, занаятите, индустрията, земеделието и регулираните свободни професии. Това са: независими консултанти, акупунктуристи, енолози, стилисти, интериорни дизайнери и преводачи. Обърнете внимание, че този списък не е изчерпателен, тъй като има множество множество нерегламентирани професии.

Трябва да се подчертае, че упражняването на този тип професия не е незаконно. Сделки като преводач са класифицирани като нерегламентирани, тъй като не изискват диплома или професионален опит.

28 views0 comments
bottom of page